NCBR..
NCBR is een repeater. Een repeater bestaat uit zenders en ontvangers, op zijn minst uit één van beiden. Een repeater stelt iemand in staat om met minimale radio middelen het systeem te gebruiken en zo toch een groot bereik te hebben. Soms wordt als extra hulpmiddel Echolink, of voor niet amateur repeaters b.v. Teamspeak ingezet. Hierdoor kan iemand die geen antenne kan of mag plaatsen toch enigszins nog de radio hobby bedrijven.

Gateways...
Er zijn systemen / netwerken die hun ambities leggen bij "laten we van alles aan elkaar knopen". Dan wordt er b.v. Teamspeak, Discord en Zello samen met zenders en ontvangers aan elkaar geknoopt. Dit is een mooi streven wat wij zeker respecteren en waarderen, echter beperken wij ons tot enkel en alleen de radio hobby. We zullen nooit koppelen met, misschien wat respectloos, klets programma's genoemd. Dit is een bewuste en wel overwogen keuze. Er zal uiteindelijk één uitzondering worden gemaakt voor slechts één nader te bepalen "klets" programma om de zendhobbyist zonder antenne mogelijkheden toch het systeem te kunnen laten gebruiken.

Tot slot...
Wij respecteren en gunnen een ieder zijn hobby en mening, echter koppelen aan eerder genoemde zaken zullen we nooit doen. Dit is nogmaals een wel overwogen en bewuste keuze. We keren ons hier mee niet tegen gateways en andere soort gelijke systemen, we beperken ons slechts tot de radio hobby.

 

.Bron: NCBR